CORNISH REX
RASHISTORIA
KATTUNGAR
VÄNTADE KULLAR
OMPLACERINGAR
AVELSHANAR
UPPFÖDARE

Cornish Rex

En Cornish Rex är livlig, intelligent, nyfiken och mycket företagsam. Den deltar i hög grad i ägarens dagliga sysslor och utvecklar ofta ett mycket personligt förhållande till denne. Obekanta människor väcker vanligen ett vänligt men avmätt intresse.

Den avskyr tvång och kan vara viljestark men är samtidigt mycket läraktig och lyhörd. Den är därför ändå lätt att lära att gå i koppel. Resor och nya miljöer brukar den klara bra.

Rasen passar bäst som innekatt - den älskar värme och uppskattar inte vårt kyliga klimat. Dessutom håller den sig helst hos sin ägare.

Pälsen är mycket lättskött. Till vardags fordras ingen pälsvård och katten fäller mycket sparsamt med hår. Cornish Rex har stort behov av stimulans och om ägaren är borta mycket kan det därför vara bra att skaffa ytterligare en katt. I övrigt har den samma behov som andra katter. Rasen är sund och frisk och så vitt man vet fri från rasbundna ärftliga sjukdomar.

 

Utseende

Katten är högbent med mycket slank, fast och muskulös kropp. Buklinjen önskas något uppdragen och ryggen lätt och elegant krökt. Benen är slanka och raka och tassarna små och ovala. Svansen är lång och smal. Helhetsintrycket är både elegant och kraftfullt och katten påminner svagt om en vinthund.

Huvudet är medellångt och kilformat med strama rena linjer. I profil ska synas en rak linje från pannans mitt och ner till nosspegeln. Hakan är tydligt markerad.

Ögonen är medelstora och mandelformade. De strama linjerna och den vakna blicken ger ett aristokratiskt uttryck.

Öronen är påfallande stora, breda vid basen och högt placerade. När katten lystrar är de näst intill parallellt ställda.

Pälsen, som är rasens främsta kännetecken, saknar det yttersta pälslagret, täckhåren. Pälsen är lockig eller vågig, mycket kort och silkesmjuk. Framför allt på ryggen och sidorna bildar pälsen prydliga "tvättbrädesvågor". För att kattens eleganta linjer ska framhävas bör pälsen också ligga tätt intill kroppen.

 

Alla pälsfärger är godkända ( poäng för färg ges ej på utställning ) och de flesta förekommer, inklusive agoutimönstring, siammaskning och vitfläck (alla grader).

Foto:
Överst - EP S*Impuls Javelin Jane, CRX h 09, Foto: Ylva Kangedal
Nederst - EC S*Mile High´s Enrico, CRX w 62, Foto: Ellen Westfelt

 


NRr - Site Meter