DEVON REX
RASHISTORIA
KATTUNGAR
VÄNTADE KULLAR
OMPLACERINGAR
AVELSHANAR
UPPFÖDARE

Devon Rex

En Devon Rex är en mycket social varelse och positivt inställd till nya kontakter. Den är livlig, intelligent, företagsam och påhittig och älskar verkligen att stå i centrum för uppmärksamheten. Den lär sig lätt att komma överens med andra katter och övriga husdjur.

En Devon Rex älskar värme mer än andra normalpälsade katter och lämpar sig inte som utekatt. Liksom andra katter mår den också bäst av att leva inomhus om ägaren bor i tätort. Pälsen är mycket lättskött. Ingen egentlig pälsvård fordras och katten hårar obetydligt.

Devon Rexen är i stort behov av stimulans och vill gärna ha en ägare som har tid att ägna sig åt den varje dag. Om ägaren arbetar långa dagar mår den bra av ytterligare en katt som sällskap. I övrigt har den samma krav på god omvårdnad som andra katter.

Utseende

Kroppen är medellång och slank men ändå fast och muskulös. Bröstkorgen ska vara förhållandevis bred, vilket gör att katten framifrån sett ter sig en aning hjulbent. Benen är starka och tassarna små och ovala. Svansen är lång.

Huvudet är kort, relativt brett och kilformat med framträdande kindben, kort nos och kraftig haka. I profil syns en markerad pannavsats, s k stop.

Ögonen är stora, ovala och något snedställda.

Öronen är mycket stora, breda vid basen, lågt ansatta och bör bäras något utåtvinklade. Uttrycket för tanken till en fladdermus.

Pälsen är lockig eller vågig och skall täcka hela katten. Den består nästan enbart av underull men rester av det yttersta pälslagret, täck- eller stickelhåren, kan finnas kvar hos vissa individer. Pälsen kan då kännas något sträv, framför allt på ryggen.

Alla pälsfärger är godkända ( poäng ges ej för färg på utställning ) och rasen förekommer i de flesta färgvarianter, inklusive agoutimönstring, silver, burma- och siamesutfärgning. Vita fläckar med varierande utbredning kan finnas.

   

Katterna på bilderna är
Överst - S*Fiddlestix Demi Rouge, DRX d 33, Marianne Lund
Nederst - EP S*Lur-Per´s Anton Rex DRX a, Kristina Jansson

 

 


NRr - Site Meter